קנאביס רפואי - בריא בישראל

שמן המפ


08/4/19

שמן המפ - בריא בישראל

שמן המפ, הוא שמן לא פסיכואקטיבי, המופק מזרעיו של צמח ההמפ (קנאביס תעשייתי), ומכיל בתוכו הרכב תזונתי אופטימלי עשיר בחלבונים ובחומצות שומן חיוניות לגוף האדם.

בשנים האחרונות הפך שמן ההמפ לתוסף תזונה פופולארי בעקבות יעילותו בשמירה על איזון הורמונלי, טיפול במגוון מחלות ותסמיני עור, חיזוק השיער, הפחתת כולסטרול וחיזוק המערכת החיסונית.

שמן המפ ( שמן קנבוס )

במשך אלפי שנים שימש שמן ההמפ (Hemp Oil) כמרכיב חשוב בתזונה של תרבויות מזרחיות ומערביות, שגילו את יתרונותיו הרבים ואת ההרכב התזונתי העשיר והמזין שבו. השימוש הראשון שתועד בהיסטוריה לצריכת שמן המפ כתרופה הופיע בספר תרופות סיני (Pen Ts’ao Ching) משנת 2737 לפני הספירה, ובו מתוארת הכנת שמן המפ על ידי מיצויו מן הזרעים. השימושים בתרופת שמן ההמפ המתוארים בטקסט הם מגוונים וכוללים: שיכוך כאבים טבעי, הרגעת פריחות וגירודים בעור, טיפול בכאבים ראומטיים, הקלה על בעיות עיכול, טיפול בחוסר איזון של מערכת הרבייה הנשית ואפילו במחלת המלריה.

המפ (בעברית קנבוס) הוא הכינוי לקנאביס המשמש לרוב לצרכים תעשייתיים, לא ניתן לעשן אותו והוא אינו בעל השפעה פסיכואקטיבית. קנבוס הוא בן דוד רחוק של צמח הקנאביס, אך שונה ממנו במבנהו הגנטי. תכולת ה- THC, הקנבינואיד שגורם להשפעה המשכרת, בקנאביס נעה בין 1%-20%, כאשר המפ מוגדר כצמח קנאביס המכיל פחות מ-0.3% THC. עם זאת, צמח המפ יכיל כמעט תמיד כמות מסויימת של CBD, הקנבינואיד לו מיוחסות סגולות רפואיות רבות כמו אנטי דלקתיות, הפחתת חרדות ושיכוך כאבים.

לפי ההערכות ניתן לייצר מהמפ למעלה מ-25,000 מוצרים שונים והוא משמש חומר גלם יעיל, חזק ואיכותי בתעשיות כמו: פלסטיק, נייר, בטון ודלק. לאחר מספר עשורים בהם סבל מיחסי ציבור גרועים שמיתגו אותו כסם באותה השורה עם הירואין וקוקאין, תוך התעלמות מוחלטת ממגוון של יתרונות תזונתיים ובריאותיים, זוכה ההמפ כיום לפופולאריות רבה גם כמזון בריאות ותוסף תזונה עשיר וחיוני.

שמן המפ, הוא שמן צמחי המופק בכבישה קרה של זרעיו הטריים של צמח ההמפ, הקנאביס התעשייתי. הזרעים נלחצים ונדחסים, והשמן נסחט מהם בטמפרטורה שאינה עולה על 45 מעלות, בתהליך זה נשמרים הערכים התזונתיים האיכותיים של השמן והוא אינו מתחמצן.

לשמן הממפ טעם אגוזי עדין וצבע ירקרק, בחלק מן המקרים (בעיקר לתעשיות קוסמטיות) יעבור השמן סינון וזיקוק שיהפוך אותו לחסר צבע ובעל טעם דיי מינימלי. חשוב לדעת, כי לשמן אין חיי מדף ארוכים מאוד ועל מנת לשמר אותו יש לאחסן אותו במיכל כהה ובטמפרטורה נמוכה של עד 24 מעלות צלסיוס.

איזון מושלם בין אומגה 3 לאומגה 6

הגענו לסוג הקסם: שמן המפ מכיל הרכב איכותי ביותר של חומצות שומן חיוניות ביחס אופטימלי לצרכי גוף האדם. מלבד היותו עשיר מאד בחלבונים בריאים, מכיל שמן המפ כ-80% חומצות שומן חיוניות (Essential fatty acid) מסוג אומגה 3 ואומגה 6, להן תפקיד חשוב בבנייה התקינה של רקמות הגוף, התפתחות התאים, השרירים ומערכת העצבים.

חומצות השומן הן מהחשובות במרכיבי השומנים בגופם של כלל היצורים החיים, מהוות את המרכיב העיקרי של הפוֹספוֹלִיפִּידִים (Phospholipid), חומר הבניין העיקרי של דפנות התאים, ומפקחות על חדירות התא- כלומר, מאפשרות מעבר חומרים חשובים להזנת התא ומונעות כניסה של חומרים מזיקים. הגוף מייצר בעצמו את מרבית חומצות השומן, מלבד שתי קבוצות, אומגה 3 ואומגה 6. חומצות אלה הכרחיות לתפקוד התקין, והגוף חייב לקבלן מהמזון (לדוגמא- זרעי פשתן ודגים). מרבית המזונות מהם בני האדם מקבלים את חומצות השומן החיוניות עשירים באחת מן החומצות, בניגוד לשמן ההמפ שמכיל גם אומגה 3 וגם אומגה 6 בריכוזים אופטימליים.

לחומצות שומן אומגה 3 חשיבות רבה, הן מקטינות את הסיכון לטרשת עורקים ומחלות לב, מונעות היווצרות דלקות וחיוניות לתפקוד קוגניטיבי תקין. חומצות השומן מסוג אומגה 6 אחראיות על תפקוד תקין של תהליכים ביוכימיים רבים, בין היתר ייצור הורמונים ובניית קרומי התאים.

מחקרים מראים כי ליחס בין חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6 חשיבות רבה, שכן יחסים שאינם מתאימים עשויים להביא ליצירת חומרים מעוררי דלקת, וכתוצאה מכך עלולות להתפתח בטווח הארוך מחלות לב, סרטן, אסטמה ועוד. בזרעי ההמפ קיים יחס בין אומגה 3 לאומגה 6 של 3.38/1, שבמקרה או לא נחשב ליחס המומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) לשמירה על מצב בריאות אופטימלי.

חומצות השומן שמכיל שמן ההמפ הן חומצות הקיימות אך ורק במקורות שומן צמחיים.כ-57% מהחומצות הקיימות בשמן הן חומצות אלפא לינואלניות (ALA), המשמשות כמקור אנרגיה יעיל ביותר, תורמות לשריפת שומן וחשובות במיוחד לתפקוד תקין של המוח ולמניעת הפרעות נפשיות.

שמן ההמפ מכיל גם חומצות שומן גמא-לינולאיות (GLA), חומצה שהתגלתה רק בשנים האחרונות, ונמצאה כמכילה סגולות אנטי דלקתיות ויכולות חיזוק דפנות התאים בגוף. החומצה הגמא-לינולאית מומרת בתהליך המטבוליזם לחומרים דמויי הורמונים הנקראים פּרוֹסטָגְלַנְדִינִים, המשתתפים בתפקודן של כמעט כל מערכות הגוף, ואחראים בין היתר לתפקוד התקין של הלב, הסדרת לחץ הדם, קרישיות הדם, ויסות המערכת החיסונית ומעגל השינה.

שמן זרעי המפ מכיל ערכים תזונתיים איכותיים נוספים, שהופכים אותו לשמן שנחשב כ”מזון על” (Super food) וכתוסף תזונה טבעי בעל סגולות רפואיות רבות. השמן עשיר בחלבונים וסיבים תזונתיים, נחשב מקור מעולה לויטמין E ואנטי אוקסידנטים ומספק לגוף מינרליים חיוניים כמו אשלגן, מגנזיום, ברזל, קלציום ועוד רבים.

שמן המפ מפחית כולסטרול, מאזן הורמונלית ושומר על הלב

איכותו התזונתית הגבוהה מאד של שמן ההמפ מעניקה לו יתרונות בריאותיים רבים שהופכים אותו למענה טבעי המתאים לטיפול בבעיות רפואיות רבות.

אחד מהיתרונות הבולטים של שמן המפ הוא שמירה על איזון הורמונלי, כיוון שהחומצה הגמא-לינולאית שבתוכו הופכת להורמון המגן פרוסטגלנדין, שעוזר בוויסות המנגנון ההורמונלי ושומר על האיזון וההתמודדות עם תופעות התסמונת הקדם וסתית (PMS). שמן ההמפ גם מעשיר את העור ואת הציפורניים ועוזר מאוד בטיפול בשיער הרוס או יבש.

בעקבות האיזון המושלם בין חומצות השומן החיוניות אומגה 3 ואומגה 6, שמן ההמפ נודע כמפחית כולסטרול ומוריד את רמת הטריגליצרידים בדם, מעולה לחולי סכרת כיוון שאינו מכיל סוכרים כמעט בכלל ואף עוזר בוויסות רמות הסוכר בדם, עוזר לטיפול בפסוריאזיס ומחלות עור נוספות ומפחית ורידים בולטים באמצעות שיפור זרימת הדם.

לפי פקודת הסמים המסוכנים צמח ההמפ הוא בלתי חוקי, בדיוק כמו הקנאביס, על כל חלקיו. בזכות סגולותיו הנדירות לבריאות האדם, החריג משרד הבריאות בשנת 2004 את שמן ההמפ מן הפקודה והתיר ייבוא, מכירה ושימוש בו. בכדי שהשמן יחשב כחוקי לפי הקריטריונים של משרד הבריאות, כמות ה-THC שהוא מכיל צריכה להיות נמוכה מ-10 חלקיקים למיליון (PPM).

לאחר הוצאת שמן ההמפ מן הפקודה והפיכתו למוצר לגיטימי לחלוטין התרחבו השימושים בו לתחומים נוספים, בעיקר בתחום הרפואה המשלימה. להלן כמה שימושים עיקריים של שמן המפ ברפואה:

תוסף תזונה בעל יכולות ריפוי

כפי שצוין, שמן ההמפ מכיל בתוכו ערכים תזונתיים איכותיים ונדירים שמשפיעים על מערכות רבות בגוף. השמן עשיר מאוד בחלבונים, ברזל וויטמינים חשובים נוספים ועל כן יכול לשמש כתחליף לבשר או דגים עבור צמחונים או טבעונים. החומצה הגמא-לינולאית שבתוכו מסייעת לאיזון הורמונלי של נשים בגיל הפיריון ונשים בגיל המעבר ולהתמודדות עם תופעות הלוואי שעשויות לתקוף אותן. בנוסף בשל תכולה גבוהה של מרכיבים אנטי דלקתיים הוא עשוי להיות יעיל בטיפול סיסטמי במחלות כמו דלקת עור אטופית, דלקת מפרקים שגרונית ומחלות דלקתיות נוספות.

שמן ההמפ אינו מתאים לבישול בחום גבוה, לכן אין טעם להשתמש בו כשמן לטיגון או בישול, אך ניתן להוסיף אותו בצורתו המקורית לסלטים, במקום שמן זית, או כתוספת לכל מתכון לאחר הבישול. שמן ההמפ נחשב לשמן בעל אחוזי השומן הבלתי רווי הטוב ביותר המופק ממקור צמחי, כאשר 80% מתוך החומצות שהוא מכיל הן חומצות שומן בלתי רוויות. חומצות השומן חיוניות לתפקוד תקין של גוף האדם, ושמן ההמפ מהווה מקור מוצלח המכיל אחוז גבוה של שומן בלתי רווי, בניגוד לבשר שמכיל בנוסף לשומן הרצוי, גם אחוזים גבוהים של שומן רווי ומזיק לבריאות.

שמן המפ יעיל בטיפול במחלות עור

לאחרונה הולכות ומצטברות העדויות של חולים רבים במחלות עור כרוניות, בעיקר פסוריאזיס, על שיפור משמעותי במצבם לאחר נטילת שמן זרעי המפ באופן סיסטמי (פנימי) או באמצעות מריחתו על העור.

המרכיבים שמכיל שמן ההמפ מסייעים להזנה של העור, מגבירים את קצב התחדשות התאים ואת סילוק התאים המתים. בשל התכולה הגבוהה והמדויקת של חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6 המתאימה באופן אופטימלי להרכב השומנים של העור לשמן יכולות חיזוק שכבת ההגנה של העור ושיקום נגעים עוריים.

מלבד מחלת הפסוריאזיס, עדויות אנקדוטליות של חולים במחלות כמו דרמטיטיס, אסטמה של העור וסבוריאה מראות כי השמן מוכיח את יעילותו גם בהקלת הסימפטומים של מחלות עור נוספות. מריחת השמן באופן ישיר על העור הפגוע מעודדת את ריפוי הנגעים ומעודדת את התחדשות תאי העור.

ייצור מוצרי טיפוח לעור משמן המפ

בשל התכונות הרבות שהוזכרו, אחד השימושים הקלאסיים והפופולאריים בשמן ההמפ הוא בייצור מוצרי טיפוח לעור כמו קרם לחות וסבונים, והשימוש בו במותגים מסחריים נפוצים הולך וגובר. השמן מעשיר את העור בלחות ומונע אובדן נוזלים, וכתוצאה מכך שומר על גמישותו ומונע היסדקות וחתכים.

ניתן למרוח את השמן בתצורתו הטבעית ישירות על הגוף, או כחלק ממוצרי טיפוח כמו שמני גוף, קרמים וסבוני אמבט. לצורך העשרת העור בלחות ושמירה עליו יש לעסות את שמן ההמפ, או מוצריו, על עור הגוף מידי יום לאחר המקלחת, בדומה לשמני גוף נוספים כמו שמן ארגן מרוקאי. בשל יתרונותיו הרבים, הופך שמן ההמפ למרכיב אידיאלי גם במוצרים המיועדים לתינוקות ולעור עדין.

מסנן קרינת UV

שמן ההמפ מכיל מרכיבים טבעיים שמסייעים בהגנה מפני קרניה המזיקות של השמש ועל כן נחשב כמסנן קרינה אורגני יעיל. בנוסף לתכונותיו כמגן על העור ומחדש את התאים הוא מכיל בתוכו מסנן קרינה בדירוג 6 SPF, שעוזר להסיט חלק מקרני ה-UV, מבלי למנוע את ספיגת ויטמין D החשוב, כמו שעושים מרבית מסנני הקרינה הסינטטיים.

ויטמין D ממלא תפקיד חשוב בגוף האדם, הוא חיוני לצמיחת עצם תקינה ומסייע בוויסות המערכת החיסונית ובתחזוקת מערכות איברים נוספות, מחסור בויטמין עלול להביא לבעיות בריאותיות רבות.

הפקת מוצרים לטיפוח השיער

שמן ההמפ מכיל חומצות שומן בריאות אשר מעשירות ומחזקות את השיער, ועל כן רבים בעולם משתמשים במוצרי השמן לצורך שמירה על שיער בריא וחזק. חומצות השומן שבשמן ממלאות את החוסר הקיים בשומן בשיער יבש וחסר ברק, גם לאורך גוף השערה וגם בבסיס הקרקפת.

שמן ההמפ הוא מקור מצוין לקרטין ולחלבון הבונים את גוף השערה מה שמונע את התפצלות קצוות השיער ומעניק לשיער מראה בריא. בנוסף, השמן מחזק את בסיס השערה, מאיץ את גדילת השיער, ויכול מאוד לסייע במקרים של נשירת שיער.

דמויי ההורמונים שמכיל השמן, הפרוסטגלנדינים, שמצויים בחומצה הגמא-לינולאית, ידועים גם כמעכבים לאנזים שנחוץ לצורך הפיכת ההורמון הזכרי טסטוסטרון לצורתו הפעילה יותר דֶהִידְרוֹ-אֶפִּיאַנְדרוֹסְטֶרוֹן (Dehydroepiandrosterone), לו תפקיד ביוכימי מרכזי בהאטת התהליכים הנילווים לפעילות הטסטוסטרון, כמו נשירת שיער והתקרחות בקרב גברים. בנוסף, שימוש בשמן ההמפ על גבי הקרקפת עצמה, באופן קבוע, מרכך את עור הקרקפת ומסייע לשמור עליו ללא קשקשים.

גימור עץ

שמן ההמפ הוא שמן מייבש, המושלם לגימור עץ, הוא אינו מכיל תוספים ויוצר שכבת הגנת בלתי חדירה למים. בניגוד ללכה ופוליאוריתן, שמן המפ נושם ולכן אינו מותיר שכבה בעלת מראה פלסטי, הוא מתאים את עצמו לתהליכים שעובר העץ בעקבות שינויי טמפרטורה ולחות. ציפוי שמן ההמפ יודע לנדף את הלחות מבלי לפגוע באחידות השכבה העליונה, הוא אינו זקוק לממסים ומגן באופן יעיל מפני שריטות.

בסיס לייצור מוצרי פלסטיק

שמן ההמפ יכול להחליף את הנפט בתהליך הייצור של רוב סוגי הפלסטיק. בניגוד לנפט, ההמפ אינו רעיל, גידול ההמפ והפקת הפלסטיק ממנו גם אינם פולטים חומרים מזהמים, המוצר הסופי המופק ניתן למחזור מלא ואף מתכלה, בשונה ממוצרי פלסטיק סינטטיים אחרים.

שתפו אותנו
כל הזכויות שמורות ל- בריא בישראל - קנאביס רפואי , 2018-2019. המידע באתר אינו מחליף ייעוץ רפואי.