שמן המפ לעור ותפקידו בקוסמטיקה

תאריך פרסום: 25/02/20

שמן המפ לעור ותפקידו בקוסמטיקה

שמן המפ (באנגלית Hemp Oil) הוא שמן המופק מזרעי המפ ומשמש לאחר סינון בתור תוסף תזונה ובסיס לשימוש קוסמטי, זאת כיוון שהוא מהווה מקור עשיר בחומצות שומן חיוניות ושאר רכיבים המיועדים להעשרת העור. שמן זרעי המפ עשיר לא רק בחלבון אלא גם בחומצות שומן חיוניות וסיבים תזונתיים מסיסים ולא מסיסים – מגוון חומרי תזונה חיוניים שהופכים אותו ל”מזון על” המסייע לקיום תזונה בריאה. שמן המפ מתאים לשימוש בתור תוסף תזונה כיוון שהוא היפואלרגני ובטוח לשימוש עבור אנשים הרגישים לגלוטן או ללקטוז, ולפי סקירות בספרות המקצועית יש לו סגולות משמעותיות בשיכוך ומזעור דלקות בגוף וכן במניעה ובטיפול במחלות עור שונות. בתור רכיב לייצור מוצרי קוסמטיקה, שמן המפ ידוע כחומר בעל סגולות להעשרת העור ומניעת מחלות ממקור דלקתי או אוטו-אימוני.

צמח ההמפ (בעברית קנבוס) ממנו מפיקים זרעי המפ, הוא צמח קנאביס שמגיע ממקור גנטי שונה וייחודי, ולכן הנו בעל תכונות פיזיולוגיות אחרות ובעיקר תכולה נמוכה במיוחד של חומרים פעילים (THC, CBD וקנאבינואידים אחרים) שהופכת אותו למתאים לשימוש רק בתור חומר גלם לתעשייה כבדה ולא כמוצר לשימוש רפואי. צמח המפ הוא צמח קנאביס לכל דבר, אך כזה שאינו בעל השפעה פסיכואקטיבית או תכולת חומרים פסיכואקטיביים ולכן אינו משמש לטיפול רפואי או לשימוש לצרכי פנאי שמבוסס על השפעה פסיכואקטיבית.

שמן המפ מיוצר מזרעי המפ בתהליך כבישה קרה אותו – תהליך כמעט זהה לתהליך ההפקה של זמן זית או שמנים אחרים המיוצרים מאגוזים, אך בטמפרטורה נמוכה יותר של עד 45 מעלות צלסיוס. בתהליך הכנת השמן, זרעי ההמפ נלחצים ונדחסים תוך כדי שהשמן נסחט מהם בתהליך המשמר את הערכים התזונתיים שלו ומונע את התחמצנותו. בתהליך זה מופק מזרעי ההמפ שמן בעל טעם אגוזי וצבע חום-ירקרק, שלאחר סינון ראשוני יאבד את צבעו וחלק גדול מטעמו אך לא את ערכו התזונתי. שמן המפ המיוצר בתהליך טבעי ומאוחסן כראוי לא יהיה בעל חיי מדף ארוכים בתור תוסף תזונה, אך בעת שימוש לייצור מוצרי קוסמטיקה, תוקפו הרלוונטי מתארך כל עוד הוא מאוחסן במקום מאוורר ומוצל.

שמן המפ לעור ותפקידו בקוסמטיקה - בריא בישראל

קוסמטיקה – שמן המפ לטיפוח העור

השימוש בשמן המפ לטיפול קוסמטי וטיפוח העור התחיל רק בעשורים האחרונים, וכיום ישנן חברות רבות בארה”ב ואירופה, חלקן מכבר משווקות את סחורותיהן בישראל, המייצרות מוצרי קוסמטיקה בהם שמן המפ מתפקד כרכיב פעיל עיקרי או משני. פיתוח המוצרים הללו התבסס על מספר מחקרים בהם התגלה כי לשמן המפ יש יתרונות בהיבט שיקום והעשרת עור הגוף, וניתן להשתמש בו רכיב פעיל למוצרים פרה-רפואיים שמוגדרים כמוצרי קוסמטיקה ללא פיקוח תחת תו-תקן רפואי. שמן המפ משמש כרכיב עיקרי בפיתוח מוצרי קוסמטיקה רבים כיוון שיש לו סגולות לטיפוח ושיקום העור, זאת עקב העובדה שהוא מכיל חומרים חיוניים בכמות גדולה יותר לעומת מרבית המקורות הטבעיים שקיימים כיום להפקה של חומר גלם צמחי למוצרי קוסמטיקה.

מתוך כלל השומן שמכיל שמן המפ, כ-75%-80% הוא שומן המורכב מחומצות שומן בלתי רוויות (“שומן טוב”) ורק כ- 9%-11% של שומן רווי, המכונה “השומן הרע” – זהו יחס יוצא דופן במקורות שומן צמחיים שהופך את שמן זרעי ההמפ לאחד מסוגי השמן האיכותיים ביותר שמופקים מעולם הצומח, בהיבטים של קיום חומרי תזונה חיוניים. לפחות 75% מחומצות השומן החיוניות (Essential fatty acid) שקיימות בזרעי המפ הן חומצות מסוג אומגה 3 ואומגה 6 – חומצות הידועות כבעלות תפקיד חשוב בנייה והתפתחות תקינה של רקמות הגוף, בעיקר רקמות שריר ורקמות במערכת העצבים, שחלק מתפקידן כולל פיקוח על חדירות התא – כלומר, לאפשר מעבר חומרים חשובים להזנת התא ולמנוע חדירה של מזהמים מזיקים.

מחקרים שבחנו את החומרים הקיימים בזרעי המפ והפוטנציאל הרפואי של השימוש בהם, מצאו כי ליחס בין ריכוז חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6 שקיימות בשמן או מיצוי צמחי מסוים, ישנה חשיבות מהותית בטיפול בדלקות ויובש בעור, שכן יחס שאינו אופטימלי עשוי לעורר גירוי ודלקת. בזרעי ההמפ קיים יחס בין אומגה 3 לאומגה 6 של 3.38/1 – יחס המומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) לצורך שמירה על מצב בריאות אופטימלי ועל עור בריא.

חלק גדול ומהותי מחומצות השומן שמכילים זרעי ההמפ הן חומצות אלפא לינולניות (ALA), אשר משמשות בתור מקור אנרגיה יעיל לתאי הגוף ותורמות לשיפור קצב שריפת השומן ולשמירה על תפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים המרכזית. בנוסף לחומצות האלפא לינוליות, זרע ההמפ מכיל גם חומצות שומן גמא-לינולאיות (GLA) – חומצות שומן שנמצאו כמכילות סגולות אנטי דלקתיות ובעלות סגולה לחיזוק דפנות התאים בגוף, אשר מומרת בתהליך המטבוליזם לחומרים דמויי הורמונים הנקראים פּרוֹסטָגְלַנְדִינִים אשר משתתפים בתפקודן של מערכות חיוניות רבות בגוף.

שמן זרעי המפ מכיל גם כמות נכבדת של אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון טבעיים – למשל ויטמין E) אשר מסייעים לשמירה על העור מפני נזקי הזמן והשמש, ממזערים קמטים וסימני מתיחה, מסייעים בהחלמת פצעים והעלמת צלקות, מטשטשים פגמים ומאיצים את תהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף. כמו כן מכיל שמן המפ כמות גבוהה יחסית של ויטמין D לעומת מקורות צמחיים אחרים (ויטמין שנקלט לרוב מן השמש ומשמש לבניית העצמות וחיזוק מבנה השלד) וכן כמות גבוהה יחסית של פיטוסטרולים (חומרים אורגניים המסייעים להפחתת כולסטרול) ומינרלים כמו סידן, מגנזיום, ברזל ואשלגן. הקיום של כל החומרים בשמן מקנה לו אפקט נוגד הזדקנות אשר משפר את הרכב השומנים האפידורליים האחראיים על התחדשות התאים בגוף.

שמן המפ ומוצרי טיפוח המבוססים על שמן המפ פועלים בצורה אפקטיבית לריפוי והעשרת העור זאת מכיוון שקיים בהם הרכב ליפידים (שומנים) דומה מאוד במבנהו לזה שקיים בעור האדם. דמיון זה מעניק לשמן המם יכולת מוגברת להיספג דרך שכבות העור השונות ולהגיע אפילו למחזור הדם – תכונה ייחודית מאד לשמן שאינו מכיל חומרים רפואיים פעילים. לאחר שימוש בשמן, העור הופך אלסטי ומשמר את הלחות גם בעור יבש ופגום, מה שמסייע עוד יותר להעצמת השפעתו על העור לטווח הארוך. מוצרי טיפוח וקוסמטיקה המכילים שמן המפ בתור רכיב פעיל עיקרי, מסייעים לשימור העור במצב בריא, גמיש ורך, ולאיזון של עור שמנוני, זאת כיוון ששמן ההמפ אינו חוסם את הנקבוביות, ומאפשר לעודפי השומן לצאת מן העור.

אנשים הסובלים ממחלות עור שונות – בין היתר פסוריאזיס, אקזמה ודרמיטיטיס, יוכלו לעיתים למצוא הקלה לאחר שימוש במוצרי המכילים ריכוז גבוה של שמן המפ או לאחר שימוש בשמן המפ במצבו הטבעי. מוצרי קוסמטיקה המכילים שמן המפ מקלים על תופעות של גירודים, אדמומיות, יובש הנגרם ממחלות עור וכל תחושת אי נוחות של העור. סימפטומים הנובעים ממחלות עור כמו פסוריאזיס או דרמטיטיס, מופחתים מאוד לאחר שימוש בשמן המפ במריחה על העור או בצריכה כמזון. קוסמטיקה המבוססת על שמן המפ מתאימים לכל סוגי העור ומתאימים לכל גיל, ומופיעה בתצורות שונות, לדוגמא: סבון, קרם לחות, שמפו, מסנני קרינה, מוצרי לחות לשפתיים ומוצרים פופולריים נוספים.

המידע באתר בריא בישראל אינו מחליף ייעוץ רפואי \ רוקחי.

מאמרי קנאביס רפואי נוספים

קנאביס הרפואי לחו”ל? מדריך טיסה

קנאביס הרפואי לחו”ל? מדריך טיסה

מטופלי קנאביס שרוצים לטוס לחופשה קצרה בחו"ל וודאי שואלים את עצמם איך לוקחים את הקנאביס הרפואי…

זני קנאביס – מה ההבדלים ביניהם

זני קנאביס – מה ההבדלים ביניהם

קנאביס הוא שם כללי לצמח המוכר, אך לצמח זה קיימים מספר רב יחסית של זנים (Types)…

איך לחשב מינון של CBD

איך לחשב מינון של CBD

החומרים הפעילים שקיימים בצמח הקנאביס ונקראים קנאבינואידים (באנגלית Cannabinoids) הם החומרים האחראים על סגולותיהם הרפואיות של…

מדריך לשימוש בשמן קנאביס רפואי

מדריך לשימוש בשמן קנאביס רפואי

שמן קנאביס רפואי, שלא כמו תפרחות המתאימות לגריסה ולצריכה באידוי או עישון, הוא מוצר שלא כל…

דה-קרבוקסילציה בתהליכי יצור

דה-קרבוקסילציה בתהליכי יצור

דה-קרבוקסילציה (De-Carboxylation) היא תגובה כימית במהלכה משתחררים אטום אחד או יותר של פחמן דו חמצני, המכונים…

ייעוץ עם רוקח מוסמך לניפוק קנאביס

ייעוץ עם רוקח מוסמך לניפוק קנאביס

ייעוץ עם רוקח מוסמך לניפוק קנאביס רפואי, שהוא האחראי על מכירת התרופה בבית המרקחת, הוא תהליך…

השקעה בחברות קנאביס

השקעה בחברות קנאביס

השקעה במניות של חברות קנאביס רפואי, בעיתוי ובשוק הנכון, מניבה למשקיעים תשואות גבוהות במיוחד ותורמת להתפתחות…

גידול קנאביס – מבוא למתחילים

גידול קנאביס – מבוא למתחילים

גידול קנאביס ביתי עלול להיראות למגדל המתחיל שניגש לנושא בפעם הראשונה בתור אתגר מסובך, אך למען…

מוצרי קנאביס T20/C4

מוצרי קנאביס T15/C3

מוצרי קנאביס T10/C10

© כל הזכויות שמורות ל- בריא בישראל - קנאביס רפואי , 2018-2020. המידע באתר אינו מחליף ייעוץ רפואי.